Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Κατασκευή 24" Truss Dobsonian

Μετά από αρκετές συζητήσεις και μελέτη, ξεκίνησα την κατασκευή ενός 24” truss dobsonian για έναν φίλο. Το εγχείρημα ήταν μεγάλο και οι προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν πολλές. Θέλω όμως να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά της δημιουργίας και να προωθήσω κι άλλους να ασχοληθούν με το άθλημα του "Amateur Telescope Making".

Τα βασικά χαρακτηριστικά του τηλεσκοπίου είναι:
Διάμετρος πρωτεύοντος: 620mm (24.4”)
Εστιακός λόγος: f/3.2
Εστιακή απόσταση: 1984mm (78,1”)
Ελάσσων διάμετρος δευτερεύοντος: 135mm (5.3”)
Κεντρική παρεμπόδιση: 21,8%
100% φωτισμένο πεδίο 14,5mm

Το τηλεσκόπιο συνοδεύεται από τον άριστο διορθωτή κόμης της Televue, Paracorr ενώ ο εστιαστής θα είναι επίσης ο εξαιρετικός Moonlite 2” χαμηλού προφίλ με αντάπτορα 1,25”. Σαν επιπλέον αξεσουάρ το τηλεσκόπιο  έχει Telrad, ερευνητή RACI 8X50 και laser pointer.

Το πρωτεύον κάτοπτρο έχει κατασκευαστεί από τον καταξιωμένο Άγγλο οπτικό John Nichol. Το υλικό του κατόπτρου είναι από γυαλί Suprax πάχους 45 χιλιοστών με πολύ χαμηλό συντελεστή θερμικής διαστολής και έχει απλές επιστρώσεις. Δυστυχώς οι επιστρώσεις hilux ή αλλιώς υπερ-υψηλής ανακλαστικότητας σε τόσο μεγάλα κάτοπτρα δεν είναι δυνατές λόγω μεγέθους. Εκτός Ευρώπης υπάρχουν εταιρείες που αναλαμβάνουν (κυρίως αμερικανικές) αλλά το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Το δίλημμα λοιπόν ήταν ή μικρότερο κάτοπτρο με hilux ή μεγαλύτερο κάτοπτρο χωρίς hilux. Μετά από συζήτηση λοιπόν αποφασίσαμε να έχουμε καλύτερα ένα μεγαλύτερο κάτοπτρο παρά ένα μικρότερο. To κάτοπτρο το παίρνεις 1 φορά ενώ τις επιστρώσεις τις αλλάζεις και μπορεί στο μέλλον να είναι εφικτό να γίνουν και εντός Ευρώπης. Γενικότερα το θέμα των επιστρώσεων είναι μεγάλο αλλά δεν θα το αναλύσω περισσότερο.

Σχετικά με το οπτικό σφάλμα ο οπτικός μας ενημέρωσε ότι θα είναι μικρότερο από λ/8 τόσο για το πρωτεύον όσο και για το 2ον κάτοπτρο. Για το δευτερεύον κάτοπτρο δε, έγινε ειδική παραγγελία και κόπηκε συγκεκριμένα στο μέγεθος που θέλαμε έτσι ώστε να έχουμε τη μικρότερη δυνατή κεντρική παρεμπόδιση αλλά και το ελάχιστο δυνατό βινιετάρισμα. Σε αυτή τη διαδικασία βοήθησε πάρα πολύ το excel που διαθέτει στο βιβλίο του ο Albert Highe, "Portable Newtonean Telescope" το οποίο έχει έτοιμες τις φόρμουλες για να βγάλεις το illumination profile και να κάνεις βελτιστοποιήσεις τις διαστάσεις του δευτερεύοντος.
Προφίλ λαμπρότητας

Ο σχεδιασμός του τηλεσκοπίου αυτή τη φορά δεν έχει χαρακτηριστικά ultra compact αλλά είναι κλασσικός. Ο λόγος είναι ότι λόγω μεγέθους θα έπρεπε να γίνει μια αρκετά στιβαρή κατασκευή. Μόνο το κάτοπτρο ζυγίζει περίπου 25 κιλά οπότε κάθε προσπάθεια για ελαχιστοποίηση του βάρους δεν θα είχε κανένα νόημα και θα δημιουργούσε περισσότερο προβλήματα. Το δευτερεύον κάτοπτρο είναι επίσης τεράστιο (5.5 ίντσες) και θα πρέπει να υποστηρίζεται επαρκώς. Επίσης αυτό που έπρεπε να ληφθεί υπόψιν είναι ο τρόπος μεταφοράς του τηλεσκοπίου ο οποίος πρέπει να γίνει με βοηθητικές ρόδες ενώ για το αυτοκίνητο θα πρέπει να μπουν ράμπες για τη φόρτωση του.

Πρώτο φως

Κάτω από τα αστέρια.
Αρχικά βλέποντας τον Μ51 σαν φωτογραφία με όλες τις σπείρες του μεγάλου, τη γέφυρα και τη σπείρα του μικρού, συνειδητοποίησα ότι ο γαλαξίας περιστρέφεται ανάποδα απο τους δείκτες το ρολογιού. Δεν το είχα προσέξει ποτέ από τις φωτογραφίες αυτό ίσως γιατί δεν ξέρεις αν οι φωτογραφίες είναι γυρισμένες ανάποδα. Ο Μ101 τα ίδια, σαν φωτογραφία και αυτός με όλες τις σπείρες μπρος στο προσοφθάλμιο με ευθεία όραση. Και αυτός περιστρέφεται ανάποδα απο το ρολόι.
Ο flat NGC4565 με ευθεία όραση φαινόταν τεράστιος σε μήκος, μπορεί να διέσχιζε και όλο το πεδίο, με τον μαύρο σύννεφο σκόνης ορατό και αυτό. Το νεφέλωμα του τριφυλλιού έμοιαζε όντως με τριφύλλι απλά ήταν ασπρόμαυρο όπως και τα υπόλοιπα που είδαμε. Εντυπωσιακό ήταν το Veil με όλες του τις λεπτομέρεις όπως τις φωτογραφίες αλλά για εμένα το πιο εντυπωσιακό νεφέλωμα ήταν ο Κύκνος! Τα σύννεφα σκόνης είχαν υφή και υπήρχε τόση πολύ πολυπλοκότητα που όλοι αναφωνήσαμε
...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου