Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ίππαρχός - Λογισμικό


Λογισμικό

Το λογισμικό μέρος αποτελεί το "μυαλό" του συστήματος. Το λογισμικό εκτελεί μια σειρά από διεργασίες και μαθηματικούς υπολογισμούς για να δώσει τις απαραίτητες εντολές στο ηλεκτρονικό μέρος ώστε να κινήσει τα μηχανικά μέρη του συστήματος αλλά και να λάβει την ανάδραση για την τρέχουσα θέση του τηλεσκοπίου. Επίσης μας παρέχει ένα γραφικό περιβάλλον χειρισμού του τηλεσκοπίου μας. Οι 3 κύριες εργασίες που εκτελεί το λογισμικό είναι:

Επικοινωνία με το ηλεκτρονικό μέρος

Προκειμένου να μπορεί το λογισμικό να "μιλήσει" με το ηλεκτρονικό θα πρέπει να καθοριστεί ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας. Το πρωτόκολλο αυτό περιλαμβάνει καθορισμένες λέξεις "κλειδιά" με τις οποίες το λογισμικό και το ηλεκτρονικό μέρος ανταλλάσσουν και επεξεργάζονται πληροφορίες. Η επικοινωνία γίνεται με ασύρματο τρόπο μέσω bluetooth.


Αλγόριθμος ευθυγράμμισης 2 γνωστών αστέρων

Για να γνωρίζουμε πώς θα πρέπει να κατευθύνουμε το τηλεσκόπιο θα πρέπει πρώτα να του δώσουμε 2 γνωστά σημεία στον ουρανό. Το σύστημα καταγράφει τις συντεταγμένες των σημείων και εκτελεί ένα μετασχηματισμό. Ο μετασχηματισμός αυτός επιτρέπει στο σύστημα να γνωρίζει που θα πρέπει να σημαδέψει την επόμενη στιγμή. Με βάση λοιπόν την τοποθεσία μας και την ώρα που εκτελούμε τη διαδικασία το σύστημα γνωρίζει που βρίσκεται και που θα πρέπει να κινηθεί κάθε φορά που του δίνουμε ένα ζεύγος συντεταγμένων.

Εισαγωγή και παρακολούθηση τρέχουσας θέσης του στόχου και του τηλεσκοπίου

Αφού η διαδικασία της ευθυγράμμισης τελεστεί με επιτυχία μπορούμε να πλοηγηθούμε σε οποιοδήποτε σημείο του ουράνιου θόλου δίνοντας απλά τις συντεταγμένες του σημείου που επιθυμούμε.

Η τρέχουσα έκδοση του λογισμικού μπορεί να εγκατασταθεί σε Windows PC και μπορείτε να το μεταφορτώσετε από εδώ: http://code.google.com/p/hipparchus/. Επειδή το έργο είναι υπό εξέλιξη η τρέχουσα έκδοση θα αναπτυχθεί και για πλατφόρμα Android.
    Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο από ένα μια αρχική έκδοση του λογισμικού το οποίο εκτελεί στη σειρά τις παραπάνω διεργασίες:



    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου